En kulturnatt som berör

The Cell öppnar sina dörrar den 20 april under Kulturnatten. En ny life science-scen tar form och lovar att erbjuda något utöver det vanliga. Centralt i upplevelsen står australiska konstnären Helen Pynor med sin utställning ”Borderlands”, en djupdykning i gränslandet mellan liv och död.

Fri entré 20 april 2024 18.00-00.00

Två människor, en kvinna och en man, som andas i ett rör för att symbolisera hur luft rör sig mellan människor i rum

Besökarna välkomnas att utforska utställningen ”Borderlands” under hela kvällen och möta konstnären Helen Pynor i ”meet and greet”-tillfällen. Det är en chans att inte bara betrakta konstverken utan även att fördjupa sig i konstnärens tankar och inspiration bakom verket.

Bild: 93% Human (stillbild från video), Helen Pynor 2023.

Ansiktsmask, ett föremål som finns i The cell. Bilden har färgglatts i blåa och röda toner.

Men Kulturnatten på The Cell erbjuder mer. Mellan klockan 20:00 och 23:00 kan besökarna delta i det levande experimentet Rythmic Motion Lab med konstgalleriet Candyland.

Här bjuds det på spännande experiment inom det humana bioelektriska fältet där autonoma impulser visualiseras i realtid. Det är en unik möjlighet att utforska gränssnittet mellan biologi och teknik och att kanske få en ny förståelse för människokroppens fascinerande komplexitet.

Medicinförpackning, ett föremål som finns i The cell. Bilden har färgglatts i blåa och röda toner.

Öppet labb: Bioluminiscens och biofluorescens – naturens egna lampor

Både människor och djur använder olika kemiska, fysikaliska och biologiska processer för att få kroppen att göra olika saker. I havets djup lever organismer som producerar eller använder lysande förmågor för att jaga, kommunicera eller försvara sig.

I vårt labb kan du testa att skapa egna självlysande djur eller pynta en partymask att ha på dig under kvällen. Du kan också titta på människokroppens beståndsdelar i mikroskop. Vi är trots allt gjorda av celler vi också!

Öppet labb pågår under hela kvällen.

The Body is a Big Place, Helen Pynor and Peta Clancy.

Gränslandet mellan liv och död är en universell och tidlös frågeställning som berör oss alla på olika sätt. Genom konst och vetenskap försöker man här närma sig dessa existentiella teman på ett nytt och djupgående sätt.

Så ta chansen att delta i Kulturnatten 2024 på The Cell och låt dig beröras av konst, vetenskap och de stora frågorna kring livet och döden. Det är en kväll som lovar att bli minnesvärd och som kan lämna en varaktig inverkan på din syn på världen och det mänskliga tillståndet.

Bild: The Body is a Big Place, Helen Pynor and Peta Clancy 2011-2013.