Två människor, en kvinna och en man, som andas i ett rör för att symbolisera hur luft rör sig mellan människor i rum
Två människor, en kvinna och en man, som andas i ett rör för att symbolisera hur luft rör sig mellan människor i rum

93% Human (stillbild från video), Helen Pynor, 2023.

Helen Pynor – konstnären bakom Borderlands

Helen Pynor är en tvärvetenskaplig konstnär och forskare vars praktik utforskar filosofiskt, erfarenhetsmässigt och materiellt tvetydiga zoner, såsom gränsen mellan liv och död, det inter-subjektiva naturen hos organtransplantation och sammanbrottet av gränsen mellan det levande och det olevande i relation till proteser.

Pynor arbetar med levande och ”semi-levande” material såsom celler, organ och biomolekyler som DNA. I ett av hennes senaste verk använde hon sitt eget kirurgiskt borttagna benmaterial. Hon utforskar dessa ämnen genom allt från installationer, mediakonst, fotografier, video till skulptur, mikroskopi, ljud och performance. Hennes praktik kan ses som en form av ”materialfilosofi”, där vetenskapliga metoder och teknologier används för att belysa filosofiska frågeställningar.

 

Lokal med föremål från utställningen Borderland.

Foto: Miha Fras. Helen Pynor and Peta Clancy, The Body is a Big Place, 2011-2013.

Helen Pynor har en doktorsexamen från Sydney College of the Arts, University of Sydney, samt en Bachelor of Visual Arts från samma institution med fokus på skulptur, installation och fotografi. Hon har även en Bachelor of Science (1st Class Hons) i cell- och molekylärbiologi från Macquarie University i Sydney.

Hennes arbete har visats på museer och gallerier internationellt, samt publicerats i olika tidskrifter, böcker och media. Pynor har fått internationell erkännande, inklusive ett hedersomnämnande vid det prestigefyllda mediakonstpriset Prix Ars Electronica i Linz, Österrike, samt flera nationella priser i Australien.

Pynor bor och arbetar både i Sydney och London, där hon fortsätter att utforska gränslandet mellan konst och vetenskap och skapa fascinerande verk som utmanar våra föreställningar om livet och dess gränser.

The Body is a Big Place, Helen Pynor and Peta Clancy.

Helen Pynor and Peta Clancy, The Body is a Big Place, 2011-2013.

Helen Pynors tre verk, The Body is a Big Place93% Human och The End is a Distant Memory, föddes ur nära samarbeten med forskare och kliniker. Genom användning av avancerade vetenskapliga metoder som blodflödesmätningar, odling av vävnader studerade i mikroskop och DNA-sekvensering, utforskar verken existentiella och filosofiskt gränsöverskridande teman.

Kyckling som ligger på ett bord där den saknar fjädrar nedre delen av kroppen.

Helen Pynor, The End is s Distant Memory, 2016.

Borderlands är en unik utställning där du utforska de fascinerande och ibland kontroversiella aspekterna av människokroppens existens. Låt dig inspireras av mötet mellan konst och vetenskap, mänskligt och oändligt, liv och död i en mångfacetterad upplevelse

Utställningen visas fram till april 2025.