Händer som är kopplade till en dator med sladdar och elektroner
Händer som är kopplade till en dator med sladdar och elektroner

Hjärnans signaler – programmera med bioteknik 

Hur kan hjärnan styra teknik – och vad säger det om oss människor? I det här skolprogrammet får eleverna uppleva utställningen Me You We – Exploring Human Behaviour och arbeta praktiskt i labbet. Med hjälp av elektroder läser de av hjärnans signaler och använder dessa programmera enkla animationer.

Vi diskuterar hur teknik kan användas för att förstå, förstärka eller förändra människan – och vilka etiska frågor det väcker. Eleverna tränar både på systematiskt undersökande och kritiskt tänkande, med koppling till bioteknik, neurovetenskap och digitalisering. 

Skolprogrammet grundas i forskning på Karolinska institutet. I workshoppen introduceras eleverna till forskare Henrik Ehrsson och hans kollegor, som undersöker hur hjärnan skapar en sammanhängande upplevelse av att ha en kropp genom kognitiva experiment så som den kända gummihandsillusionen 

Kopplingar till läroplanen

Den interaktiva visningen och workshoppen knyter an till högstadiets kursplaner i biologi och teknik samt bild. För gymnasiet går det att koppla besöket till exempelvis naturkunskap, teknik eller bild. 

Biologi

Några organ, deras uppbyggnad, funktion och samverkan samt etiska frågeställningar tas upp både i visningen och genom experiment med digitala verktyg. Kopplingen till den egna hälsan och kroppen tas också upp i workshoppens frågeställningar, där det finns möjlighet till diskussion kring identitet och relationer.  

Teknik

Eleverna använder sig av elektronik, sensorer och mjukvara för att skapa. De får skapa digitala simuleringar och dokumentera sitt arbete genom att spela in ljud och bild. Vetenskapliga upptäckter kopplade till biologi och medicin inkorporeras i visningen där historiska föremål ur samlingarna ingår. 

Bild

Digitalt skapande och bearbetning av bilder samt kombinationen av ljud och bild är centralt i workshoppen. I samband med skapandet av verken finns det möjlighet att diskutera rättigheter och integritet.  Presentationer av de egna verken sker i slutet av workshoppen, där eleverna får beskriva sin process.

Praktisk information

Årskurs: 7-9 och gymnasiet
Pris:2 500 kr för helklass.
Tid: 75 minuter
Start: Maj 2025 

Boka skolprogram