Man med massa mikrofoner framför sig och ser bekymrad ut.
Man med massa mikrofoner framför sig och ser bekymrad ut.

Foto: Freddie Boston

Hur gammal är du – egentligen?

Vad säger din biologiska ålder om din hälsa och framtida livslängd? Vissa åldras långsamt, andra snabbare – och faktorer som genetik, livsstil och till och med djurvärlden spelar in. Kom och lyssna på experter från Karolinska Institutet som delar sina senaste insikter om hur åldrandet kan förstås, bromsas och kanske till och med påverkas.

För femton år sedan belönades forskare med Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin banbrytande upptäckt om varför vi åldras. Hemligheten ligger i telomererna – små strukturer i kromosomernas ändar som fungerar som skyddsmekanismer för våra celler. När telomererna förkortas till en viss punkt, kan cellerna inte längre dela sig och hamnar i ett så kallat zombiestadium. Forskningen har tagit stora kliv sedan dess, och idag undersöker forskare hur vi kan påverka dessa ”zombieceller” för att förlänga livet och förbättra hälsan.

På scenen The Cell i Hagastaden, ett samarbete mellan Tekniska museet och Karolinska Institutet, får du möjlighet att träffa ledande forskare inom åldrandets biologi. Här kan du mingla, utforska interaktiva utställningar och delta i inspirerande samtal om hur vår biologiska ålder påverkar vår hälsa och livslängd. Hur kan du hålla dig biologiskt ung? Och vem har potential att bli 100 år?

Moderator för kvällen är Fritte Fritzson, som guidar dig genom samtalen med forskare från Karolinska Institutet.

Höjdpunkter från kvällens program:

  • Detta avgör din biologiska ålder – Sara Hägg, docent och forskare i biologiskt åldrande.
  • Vad kan vi lära oss av djuren om åldrande? – Peter Stenvinkel, professor i njurmedicin och forskare i planetär hälsa.
  • Vem blir 100 år? – Karin Modig, docent och forskare i hälsa och åldrande.
  • Psykologisk ålder – så påverkar sömn och andra faktorer hur ung du känner dig – John Axelsson, professor och forskare i sömn, kognition och hälsa.

Praktisk information

När: 9 oktober
Tid: Startar kl. 17.30
Kostnad: Gratis inträde
Språk: svenska